ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ 2013

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ 2013

Θα μπορούσα να είχα μείνει μόνιμα στη Γερμανία, όπου σπούδασα και δούλεψα για τρία χρόνια. Είχα ενταχθεί στην κουλτούρα και τις συνήθειες της χώρας, αλλά τελικά αποφάσισα να επιστρέψω στην Κύπρο και στην πόλη μου, τη Λάρνακα, όπου γεννήθηκα. Μεγάλωσα στη περιοχή Φανερωμένης και θυμάμαι έντονα πόσο αραιοκατοικημένη ήταν τότε, χωρίς πολλά αυτοκίνητα, ενώ οι δρόμοι ήταν εμφανώς πολύ διαφορετικοί απ' ό,τι είναι σήμερα. Σαν παιδί θυμάμαι τα παιγνίδια στη φύση και το ατελείωτο περπάτημα με φίλους. Θυμάμαι τις βόλτες με το ποδήλατο και τα παιγνίδια που σκαρφιζόμασταν. Μεγάλωσα σε μια όμορφη γειτονιά, με πολλά δέντρα και πολύ έντονη την παρουσία της φύσης σε σχέση με την παρούσα κατάσταση. Σήμερα κατοικώ στη Δρομολαξιά η οποία προσφέρει ηρεμία κι ένα συνδυασμό  ευχάριστου αστικού τρόπου ζωής και φύσης. Απέχει δέκα λεπτά από το κέντρο της Λάρνακας, με εύκολη πρόσβαση προς κάθε κατεύθυνση λόγω του ανεπτυγμένου οδικού δικτύου.

Τα τελευταία χρόνια η πόλη του Ζήνωνα έχει εξελιχτεί σε διάφορα επίπεδα. Έχει αναπτυχθεί πολεοδομικά με την διάνοιξη καινούριων δρόμων και την διαπλάτυνση υφιστάμενων, ενώ η δημιουργία πάρκων σε γειτονιές έχει δημιουργήσει τοπικούς εξωτερικούς παιδότοπους για τους κατοίκους. Υπάρχει ένα αξιόλογο πολεοδομικό πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο χρειάζεται αρκετά κονδύλια για να λειτουργήσει, και δυστυχώς αυτά είναι δύσκολο να εξευρεθούν. Σε επίπεδο αναψυχής, έχουν δημιουργηθεί πολλά καινούρια μπαρ και εστιατόρια σε σύγχρονο σχεδιασμό, ενώ υπάρχουν άπειρες επιλογες από καφετερίες στο παραλιακό μέτωπο και στο κέντρο.

Η πόλη της Λάρνακας έχει ανεπτυγμένα παραλιακά μέτωπα, τη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) και την περιοχή Μακένζυ. Και στις δύο αυτές περιοχές έχουν δημιουργηθεί υπέροχες καφετερίες, μπαρ κι εστιατόρια, που λειτουργούν τόσο την καλοκαιρινή όσο και τη χειμερινή περίοδο. Και οι δύο παραλίες είναι άρτια οργανωμένες για μπάνιο, καφεδάκι, ποτό και φαγητό. Μου αρέσουν και οι δύο αυτές περιοχές κι εκεί συχνάζω στον ελεύθερο μου χρόνο.

Αν φιλοξενούσα κάποιον, θα τον ξεναγούσα στην πλατεία Αγίου Λαζάρου και την εκκλησία, στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και τη μαρίνα. Η βόλτα θα συνεχιζόταν στο μεσαιωνικό κάστρο στην περιοχή Μακένζυ, κατά μήκος της Αλυκής και στο  Τέμενος Hala Sultan Tekke. Θα πηγαίναμε ακόμη για βόλτα στην Δημοτική Πινακοθήκη όπου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, πολύ συχνά από αξιόλογους Λαρνακείς καλλιτέχνες. Το χειμώνα πηγαίνω στο Δημοτικό Θέατρο για παραστάσεις, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες στο Παττίχειο αμφιθέατρο, έναν υπέροχο χώρο που φιλοξενεί συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Για καφεδάκι στο Segafredo, που συνδυάζει αυθεντικό ιταλικό καφέ σ'ένα σύγχρονα σχεδιασμένο περιβάλλον με θέα τη θάλασσα των Φοινικούδων. Για φαγητό και ποτό το βράδυ πηγαίνω στην περιοχή Μακένζυ, η οποία προσφέρει αρκετές επιλογές σε εστιατόρια και μπαρ.

Οι παραλίες των Φοινικούδων και της περιοχής Μακένζυ καθιστούν την πόλη αρκετά φιλική για παιδιά και ενήλικες. Παρόλα αυτά, χρειάζονται περισσότεροι δημόσιοι χώροι αναψυχής για παιδιά, στεγασμένοι και μη, οι οποίοι να είναι άρτια εξοπλισμένοι με παιγνίδια για όλες τις ηλικίες. Επίσης η Λάρνακα χρειάζεται πεζοδρόμηση σε διάφορα κεντρικά σημεία,  ενώ τα υφιστάμενα πεζοδρόμια στο εμπορικό κέντρο χρειάζονται διαπλάτυνση για να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση με παιδικά καροτσάκια. Γενικά το κέντρο χρειάζεται βελτίωση σε θέματα πρόσβασης, στάθμευσης και διακίνησης. Αναμένουμε την υλοποίηση των σχεδίων που έχουν εξαγγελθεί. Η πόλη του Ζήνωνα διαθέτει αρκετά αξιόλογα άτομα με ακαδημαϊκή και κοινωνική μόρφωση, γνώσεις, ενδιαφέρον στη κουλτούρα και προοδευτικές απόψεις. Διαθέτει άτομα με δυναμισμό και χαρακτήρα, που να είναι έτοιμα να διεκδικήσουν και να δουλέψουν σκληρά. Αυτό που χρειάζεται όμως η πόλη μας είναι χρηματοδοτήσεις για να υλοποιηθούν έργα που έχουν τροχοδρομηθεί, αλλά βρίσκονται στο περιθώριο εδώ και καιρό.

Το μέγεθος της πόλης είναι από μόνο του προτέρημα, διότι προσφέρει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από τα προάστια προς την πόλη. Ο ήρεμος τρόπος ζωής είναι βασικό προτέρημα  ενώ υπάρχει ποικιλία χώρων  διασκέδασης και σημείων εκτόνωσης. Τα παραλιακά μέτωπα των Φοινικούδων και του Μακένζυ προσφέρουν όμορφους περιπάτους με θέα το νερό, ενώ η Αλυκή είναι ένας υπέροχος υδροβιότοπος ενταγμένος στη πόλη. Μειονεκτήματα της πόλης μου είναι η δύσκολη διακίνηση στο εμπορικό κέντρο, η υποβάθμιση της λαϊκής γειτονιάς και του πυρήνα της «Σκάλας». Επίσης η έλλειψη ομοιογένειας σε αρχιτεκτονικό επίπεδο σε πολυσύχναστες οδούς και δρόμους. Σοβαρό μειονέκτημα είναι και η αναρχία που επικρατεί στις σηματοδοτήσεις εμπορικών χώρων, που πνίγει τις κεντρικές οδούς Ερμού και  Ζήνωνος Κιτιέως.

Σε θέματα αρχιτεκτονικής με ενοχλεί η έλλειψη ομοιογένειας και χαρακτήρα σε επίπεδο προσέγγισης, ενώ υφιστάμενα κτήρια χρειάζονται αναβάθμιση στις όψεις τους και συντήρηση. Βελτίωση χρειάζεται και η ποιοτική αντιμετώπιση αρχιτεκτονικών επεμβάσεων σε θέματα πολεοδομίας, μεγάλων αναπτύξεων και πολυώροφων κτηρίων. Αν είχα την ευκαιρία, θα άλλαζα το εμπορικό κέντρο, που ασφυκτιά από όλων των ειδών διαφημιστικές πινακίδες. Θα ήθελα να εφαρμοστεί ένα σύστημα ομοιογένειας στις όψεις κτηρίων και η διακίνηση για πεζούς να γίνετε με ευκολία. Η διαπλάτυνση δρόμων όπου χρειάζεται, η πεζοδρόμηση και η δημιουργία πλατειών είναι σίγουρα επεμβάσεις που θα βελτιώσουν τον πυρήνα της πόλης. Θα ήθελα επίσης να υπάρχει ομοιογένεια στα παραλιακά μέτωπα, με σύγχρονους χειρισμούς και σύγχρονες επεμβάσεις που αφορούν στέγαστρα, φωτισμό, παγκάκια, φύτευση και υλικά. Δεν μπορώ να πω ότι ζηλεύω κάτι από τις άλλες πόλεις της Κύπρου, απλά θα ήθελα να υπήρχε περισσότερη στήριξη από το κράτος προς την Λάρνακα, για να υλοποιηθούν κάποια σχέδια και αναπτύξεις που έχουν τροχοδρομηθεί αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω έλλειψης κονδυλίων. Δυστυχώς νιώθω ότι η Λάρνακα είναι η τελευταία πόλη που το κράτος προτίθεται να βοηθήσει και να στηρίξει, ενώ υπάρχουν μελέτες και θέληση για ανάπτυξη από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ενώ έχω ζήσει πολλά χρόνια στην Ευρώπη, από τις πόλεις που ξεχώρισα ταξιδεύοντας και είναι κοντά στη δική μου ιδιοσυγκρασία, είναι η Νέα Υόρκη, η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται και προσφέρει άπειρες επιλογές σε όλους τους τομείς. Διαθέτει πλατείες πάρκα, καλά εστιατόρια, μουσεία, πινακοθήκες και γενικά σύγχρονη κουλτούρα που αναπτύσσετε συνεχώς.