ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ 2007

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ 2007

Φυσική κίνηση

Η κατοικία αυτή στο Κίτι της  Λάρνακας ξεδιπλώνει με ένα φυσικό τρόπο τους χώρους της, αποκαλύπτοντας την αρχιτεκτονική της ταυτότητα και τον πλούτο του απέριττου σχεδιασμού της.

Η περιπλάνηση στην κατοικία αυτή στο Κίτι, η οποία σχεδιάστηκε  από τους αρχιτέκτονες Χρίστο Σάββα και Αντιγόνη Στυλιανού Σάββα του γραφείου SCP architects,  ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας εικόνες που διαβεβαιώνουν ότι οι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν την κάθε στιγμή, στον κάθε χώρο, όλο το χρόνο. Ο σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στο μέσα και το έξω καταργείται και η σχέση μεταξύ τους, την οποία δημιουργεί η ξεκάθαρη αρχιτεκτονική σύνθεση, απελευθερώνει τους χώρους και δίνει μια ευχάριστη άνεση σε κάθε κίνηση στο σπίτι. Οι χώροι ανοίγονται προς την πίσω πλευρά, όπου βρίσκεται η αυλή με την πισίνα, ενώ γυρνούν την πλάτη προς το δρόμο, προστατεύοντας την ιδιωτικότητα των ενοίκων. Ακόμα και η κεντρική είσοδος δεν είναι ορατή από το δρόμο και ο επισκέπτης οδηγείται  σε αυτή μέσα από διαδρομή που κάνει με την πρόσβαση στο εσωτερικό  ενδιαφέρουσα. Μπαίνοντας από την κύρια είσοδο, μπροστά σου ανοίγονται οι κοινόχρηστοι χώροι του ισογείου και σαν συνεχεία τους η αυλή και το περιβάλλον τοπίο. Η κύρια δομή του κελύφους παίζει με οπτικές διαφυγές, που κάνουν τους όγκους ανάλαφρους. Διάφορα ανοίγματα  σε ανύποπτα σημεία εκπλήττουν ευχάριστα , δημιουργώντας  ένα αίσθημα ελευθερίας. Οι όγκοι αποκτούν πλαστικότητα, καθώς άλλοτε διατηρούν ένα συμπαγές σώμα κι άλλοτε γίνονται διαμπερείς, φέρνοντας εικόνες του εξωτερικού χώρου μέσα ή μεταφέροντας σκηνές της εσωτερικής   ζωής από τον ένα χώρο στον άλλο. Η μεταβίβαση από το έξω στο μέσα γίνεται με ενδιάμεσο σταθμό τη  στεγασμένη βεράντα. Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου η ζωή μεταφέρεται εδώ και όταν τα φύλλα της γυάλινης πόρτας του καθιστικού διπλώνονται και αποτραβιούνται στη μια πλευρά,  ένας τεράστιος χώρος γίνεται σχεδόν υπαίθριος και σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι εκτός.

Την αίσθηση αυτή τονίζει το άπλετο φως που εισέρχεται από τις δοκίδες πάνω από τη βεράντα και από το υαλοστάσιο που καλύπτει   την όψη του πάνω ορόφου που βρίσκεται προς την αυλή. Τα μεγάλα αυτά ανοίγματα φιλοδωρούν την κατοικία όχι μόνο με φως, αλλά και με την εικόνα του υγρού στοιχείου που προσφέρει η πισίνα, που χαρίζει στην καθημερινότητα των ιδιοκτητών μια δροσερή ανάπαυλα ηρεμίας. Το καθιστικό αποτελεί τον κεντρικό άξονα στο ισόγειο, οι χώροι του οποίου δημιουργούν στο σχήμα Π. Ένας γραφειακός χώρος βρίσκεται στην πίσω μεριά, αλλά ένα μεγάλο άνοιγμα του, τοποθετημένο στην άκρη, φέρνει μέσα εικόνες από την αυλή, αλλά και από τον Πύργο της Ρήγαινας στο βάθος. Τις εξωτερικές επιφάνειες καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το λευκό, ενώ στο εσωτερικό ισοζυγίζεται με το καφέ του ξύλου σε συγκεκριμένα στοιχεία. Στον όροφο τα πράγματα απλοποιούνται  ακόμη  περισσότερο, με τους μεγάλους και ευήλιους χώρους των υπνοδωματίων να διατηρούνται καθαροί από περιττολογίες και διακοσμητικά. Οι απλές γεωμετρικές φόρμες που συνθέτουν την κατοικία αυτή, οι καθαρές λευκές επιφάνειες και η προσεκτικά επιλεγμένη παρουσία του ξύλου δένουν  σ’ ένα δυναμικό σύνολο που αγκαλιάζει τις δραστηριότητες της οικογένειας και τις υποστηρίζει με έναν τρόπο ειλικρινή και οικείο.