ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2011

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2011

Αρχιτεκτονικός περίπατος

Η αρχιτεκτονική είναι επιθυμία μιας εποχής εκφρασμένη στο χώρο, σύμφωνα με το γνωστό γνωμικό του αρχιτέκτονα Mies Van der Rohe. Ένα κτίριο, αντιπροσωπεύει τον εαυτό του, τις λειτουργίες του και συγχρόνως παρουσιάζει τον αρχιτέκτονά του. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να σχεδιαστεί ένα κτίριο, όπως υπάρχουν και ελάχιστοι τρόποι, που το εκάστοτε κτίριο να μπορεί να εκφέρει μια ταυτότητα και αυτό θα μπορούσε να έγκειται σε δύο κατηγορίες, την τέχνη και την τεχνική.

Μια παρόμοια περίπτωση αποτελεί η κατοικία στην περιοχή Κίτι, στη Λάρνακα, της οποίας τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Χρήστος Α. Σάββα και η Αντιγόνη Στυλιανού Σάββα από το αρχιτεκτονικό γραφείο scp architects. Η συγκεκριμένη κατοικία έλαβε μέρος στο διεθνή διαγωνισμό international property awards 2009 όπου έλαβε 3 βραβεία, best architecture (single unit), best European architecture (single unit), best international architecture (single unit), μεταξύ αυτών και την ανώτατη διάκριση.

Η εν λόγω κατοικία είναι συνολικού εμβαδού 430τ.μ. και αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Η πρόσοψη της κατοικίας βρίσκεται νότια του οικοπέδου, ενώ η πίσω όψη βρίσκεται προς τα βόρεια, όπου από τον κήπο απολαμβάνεις την υπέροχη θέα του πύργου της Ρήγαινας, ο οποίος τη νύκτα φωταγωγείται. Η θέση του οικοπέδου έκτασης 1560τ.μ., η οποία είναι κοντά σε κεντρικό δρόμο και σε μια έντονα κατοικημένη περιοχή, στόχο είχε να προστατευτεί η κατοικία και να διατηρήσει την ιδιωτικότητά της. Το δομημένο περιβάλλον της περιοχής δεν παρουσιάζει ομοιογένεια, έτσι δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη αισθητική γραμμή, που έπρεπε να ακολουθήσουν οι αρχιτέκτονες. Βασική ιδέα κατά τον σχεδιασμό, ήταν να διέπεται από κάποια χαρακτηριστικά και η κατοικία να έχει τη δική της ταυτότητα, όπως με το λευκό χρώμα στους τοίχους, χρώμα που θεωρείται διαχρονικά σύμβολο καθαρότητας και τελειότητας, όπως επίσης και να τονίζονται οι κυβιστικές συνθέσεις των όγκων. Οι βασικοί όγκοι καθώς και η οργάνωση των χώρων συνοδεύονται από τη δημιουργία μεγάλων ανοιγμάτων για την όσο το δυνατόν αμεσότερη επαφή των εσωτερικών χώρων με τους εξωτερικούς και επιπλέον την απρόσκοπτη θέα προς τον κήπο και την πισίνα.

Παρόλα αυτά το βασικό στοιχείο είναι η συνεχής περιπλάνηση στους χώρους, που σε καλεί να τους εξερευνήσεις, κρύβοντας μια έκπληξη σε όποιον προχωρήσει πέρα από τις αυστηρές αρχιτεκτονικές γραμμές. Παράδειγμα η κύρια είσοδος δεν είναι άμεσα αισθητή, αλλά χρειάζεται να διασχίζεις μια διαδρομή για να είναι ορατή. Όλη η κατοικία χαρακτηρίζεται από μια κινούμενη εικόνα, μια περιπλάνηση στο χώρο, που έχει να κάνει με τις αισθήσεις. Σε καλεί να νιώσεις τη δροσιά των φυτών και σε προκαλεί να ακουμπήσεις το χέρι σου τον τοίχο.

Ο επισκέπτης εισέρχεται στο χώρο υποδοχής της κατοικίας μέσα από το βασικό διάδρομο κίνησης και ο χώρος εξελίσσεται προοδευτικά στα δεξιά προς το wc των ξένων και αριστερά προς το γραφείο. Ακολούθως με υψομετρική διαφορά δύο σκαλιών συνεχίζεται  προς τους ενοποιημένους χώρους των καθιστικών και της τραπεζαρίας, ενώ τα μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν ανεμπόδιστα την υπέροχη θέα του κήπου να εισέρχεται στους πλείστους χώρους του ισογείου και του ορόφου. Οι τοίχοι είναι βαμμένοι σε ένα καθάριο λευκό χρώμα, το οποίο σε συνδυασμό με το σκούρο ξύλο σε αρκετά σημεία συμβάλλουν στην προβολή των επίπλων. Τα 430τ.μ. κατανέμονται σε τρεις ορόφους (υπόγειο, ισόγειο, όροφο) με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειας, σε συνδυασμό με την αισθητική προσέγγιση. Η εσωτερική διακόσμηση έγινε με τέτοιο αρμονικό συνδυασμό με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της κατοικίας, ώστε να είναι παντού διάχυτη η διακοσμητική πρόθεση, που αποπνέει γνώση, ευαισθησία και γούστο. Στον ενιαίο χώρο, που συνυπάρχουν οι δύο ενότητες των καθιστικών και της τραπεζαρίας κυριαρχούν υλικά, όπως το ξύλο όπου επενδύθηκε ο ένας τοίχος στο κυρίως σαλόνι και το δέρμα στα έπιπλα στο χρώμα της μόκας και του μπεζ. Το σκούρο ξύλο στο μπουφέ και στα coffee tables, συνδυάστηκε άψογα με τους άνετους καναπέδες και πολυθρόνες. Ο πίνακας που βρίσκεται στο κυρίως σαλόνι με τα έντονα χρώματα δίνει μια ζωηρή νότα, δημιουργώντας έτσι μια αντίθεση με τους σκούρους χρωματισμούς των επίπλων. Σε διαχρονική γραμμή τα έπιπλα αναδεικνύουν τις δυνατότητες του χώρου και δημιουργούν εικόνες μοναδικές που αντιπροσωπεύουν τους ενοίκους, ανθρώπους σύγχρονους και δραστήριους. Η ενότητα του ισογείου συμπληρώνεται με την κουζίνα. Άνετη, μοντέρνα και λειτουργική εναρμονίζεται με το διακοσμητικό ύφος του σπιτιού. Διαμορφώθηκε σε διάταξη “Π” και θεωρείται η πιο εργονομική διάταξη από όλες. Οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι, αγκαλιάζουν περιμετρικά τους τοίχους.

Ανεβαίνοντας στον όροφο, συναντούμε τους ιδιωτικούς χώρους της οικογένειας, ο καθένας με τη δική του διακοσμητική ταυτότητα και με άμεση θέα προς τον κήπο της κατοικίας. Η διάταξη των κυρίως χώρων διημέρευσης και ύπνου επιτρέπει το διαμπερή αερισμό, τον ελεγχόμενο φωτισμό και ηλιασμό με τη δημιουργία δοκίδων, καθώς και την αμεσότερη επαφή των εσωτερικών χώρων με τους εξωτερικούς. Ο κήπος έχει το δικό του χαρακτήρα και συμπληρώνει και αναδεικνύει το ύφος της κατοικίας. Η αρμονία στις γραμμές του κτιρίου, τα σωστά υλικά που επιλέγησαν, καθώς και ο κατάλληλος φωτισμός που χρησιμοποιήθηκε, αναδεικνύουν τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες της κατοικίας. Με τον ανάλογο εξωτερικό φωτισμό στην πισίνα, των δέντρων, καθώς και της ανάδειξης ξεχωριστών στοιχείων, όπως το εξωτερικό μπαρ αποτέλεσαν την καλύτερη συνταγή για το πάντρεμα κτίσματος-κήπου.

Η όλη αρχιτεκτονική μελέτη αποτέλεσε πρόκληση για τους αρχιτέκτονες τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον, αφού είχε σαν αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λειτουργικές απαιτήσεις των ενοίκων, αλλά και για τις μελλοντικές τους ανάγκες.

Prima scala 2010

European property awards

Οι αρχιτέκτονες, Χρήστος Α. Σάββα και Αντιγόνη Στυλιανού, από το αρχιτεκτονικό γραφείο scp architects engineers, έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη δημιουργώντας κατοικίες μοναδικές, η μια εκ των οποίων στην αρχή πήρε το ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής και στη συνέχεια το διεθνές.

Πως νιώσατε όταν ακούσατε ότι είστε οι νικητές;

Σίγουρα η χαρά ήταν μεγάλη, και η συγκίνηση έντονη όταν ανακοινώνονταν τα βραβεία, με αποκορύφωμα την ανακήρυξη για το διεθνές βραβείο. Για το γραφείο μας είναι επιβράβευση για τη σκληρή δουλειά που καταβάλλεται καθημερινά, ενώ για εμάς τους ίδιους ηθική ικανοποίηση χωρίς να σημαίνει ότι η συνεχής προσπάθεια δεν επιβάλλεται. Χωρίς δουλειά, σύνεση και ενθουσιασμό, με καθημερινή επαγρύπνηση προς το καινούριο και τη συνεχή αποκόμιση γνώσεων, η βελτίωση δεν είναι δυνατή. Γι’ αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ζήλο και ενθουσιασμό, να προσφέρουμε ποιότητα μέσα από το αρχιτεκτονικό έργο που παράγουμε προσφέροντας δημιουργικά στην κοινωνία και την πολιτεία.

Καταρχήν ποια ήταν η αρχική ιδέα;

Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου έργου στηρίζεται στις εμπειρίες. η αρχική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου που να απλώνεται στο χώρο και διασχίζοντας το ο ιδιοκτήτης να περνά από διαφορετικές παραστάσεις αποκομίζοντας διαφορετικές εμπειρίες. Μέσα από αυτή τη φιλοσοφία προέκυψε και η ιδέα των κλειστών όψεων προς το δημόσιο δρόμο και τον περιβάλλοντα χώρο με αποτέλεσμα να ανοίγεται προς τον ιδιωτικό του κήπο. Όταν κάποιος κινείται κατά μήκος της κατοικίας στο δημόσιο δρόμο, δεν αντιλαμβάνεται τη μορφή που αποκαλύπτεται στο εσωτερικό. Η κατοικία ξετυλίγεται αργά μέσα από μικρές διαδρομές που έχουν ιδιαίτερη αναφορά προς το πράσινο και το νερό. Βασική προϋπόθεση ήταν οι ευάεροι και ευήλιοι χώροι σε άμεση πρόσβαση προς τους υπαίθριους καλυμμένους και ακάλυπτους χώρους. Κύριο μέλημα των ιδιοκτητών ήταν οι άνετοι ανοικτοί χώροι που θα πρόσφεραν ξεκούραση και χαλάρωση. Η τελική μορφή των κατόψεων ήταν το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς μεταξύ αρχιτεκτόνων και ιδιοκτητών.

Πόσο εύκολο ήταν να κάνετε την ιδέα σας πραγματικότητα;

Οι ιδιοκτήτες ήταν ανοικτοί σε καινούριες ιδέες και λύσεις με αποτέλεσμα τη διεκπεραίωση του έργου μέσα από την ποιότητα και τις βασικές αρχές της Αρχιτεκτονικής τεχνογνωσίας.

Τι χρειάζεται για να λάβει κανείς μέρος σ΄αυτό το διαγωνισμό;

Για να μπορέσουμε να λάβουμε μέρος στο συγκεκριμένο διαγωνισμό που περιλάμβανε πολλές κατηγορίες, έπρεπε να ετοιμάσουμε μια παρουσίαση της κατοικίας, διαχωρίζοντας την σε τέσσερις διαφορετικές ενότητες: διάταξη χώρων/υλικά και εμφάνιση/λειτουργικότητα, ασφάλεια, προστασία, καινοτομία, διάρκεια/ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η παρουσίαση έγινε μέσα από ένα Α3 βιβλίο το οποίο συμπεριλάμβανε όλες αυτές τις παραπάνω πληροφορίες και στάλθηκε στο Λονδίνο στις 14 Μαϊου 2009. τα αποτελέσματα μας ανακοινώθηκαν στις 31 ιουλίου 2009, και είχαμε κερδίσει το μέγιστο βραβείο στην κατηγορία που είχαμε συμμετάσχει.

 Πως είναι να συνεργάζεστε όλη μέρα και να είστε μετά και στο σπίτι;

Στο γραφείο μας δουλεύουμε συλλογικά, όχι μόνο μεταξύ μας αλλά και με τους υπόλοιπους συνεργάτες μας. Για εμάς τους ίδιους η συνεργασία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μας διότι νιώθουμε ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο σε επαγγελματικό επίπεδο και χωρίς την προσπάθεια και των δύο, η αποκόμιση του σωστού προϊόντος δεν θα ήταν εφικτή. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφωνίες ειδικά σε ότι αφορά το δημιουργικό τοπίο…καμιά φορά ίσως σε θέματα οργάνωσης των δουλειών…αλλά πάντοτε καταλήγουμε σε κοινή απόφαση.

Τι είναι αρχιτεκτονική για σας;

Δεν θα λέγαμε ότι η αρχιτεκτονική αντιμετωπίζεται σαν δουλειά, αλλά περισσότερο σαν τρόπος έκφρασης που καταλήγει να γίνεται τρόπος ζωής. Μέσα από τις εμπειρίες που αποκομίζουμε καθημερινά, ευελπιστούμε να ωριμάσουμε τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

 Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο αρχιτέκτονα;

Η αρχιτεκτονική γίνεται τρόπος ζωής για όσους σπουδάζουν και για αυτό ακριβώς το λόγο είναι δύσκολο να μπουν σε καλούπια και να συμβιβαστούν σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα σε επαγγελματικό επίπεδο. Απαιτούνται θυσίες σε πολλά επίπεδα γι αυτό θα δίναμε σαν συμβουλή να έχουν υπομονή και να προσπαθούν καθημερινά χωρίς να κάνουν «εκπτώσεις» στην ποιότητα που προσφέρουν. Να έχουν πάντοτε αυτοπεποίθηση  στις γνώσεις τους και να αντιμετωπίζουν κάθε πελάτη με σεβασμό, σαν μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίπτωση, προσφέροντας του την καλύτερη δυνατή λύση.