ΙΔΕΕΣ & ΛΥΣΕΙΣ 2013

ΙΔΕΕΣ & ΛΥΣΕΙΣ 2013

Ιδέες και λύσεις 2013

Σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα “scp architects engineers” την οποία αποτελούν η Αντιγόνη Στυλιανού Σάββα και ο Χρίστος Σάββα και στεγάζει νεαρή οικογένεια για την οποία το ζητούμενο ήταν η ποιότητα ζωής σε ένα σύγχρονο περίβλημα.

Η τοποθεσία του τεμαχίου γης πάνω στο οποίο κτίστηκε η κατοικία αποτελούσε την ευκαιρία να συνδυαστεί το στοιχείο του αστικού τρόπου διαβίωσης με το μοναδικής ομορφιάς περιβάλλον της Αλυκής. Ταυτόχρονα η γρήγορη πρόσβαση στο κέντρο της Λάρνακας αποτέλεσε και τον κύριο παράγοντα επιλογής του οικοπέδου. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες η χωροθέτηση έγινε με γνώμονα τον προσανατολισμό αλλά και τη θέα προς την Αλυκή και την πόλη της Λάρνακας και του αεροδρομίου που βρίσκεται ανατολικά.

Ο σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από έντονη λιτότητα, αφαιρετική διάθεση και διαφάνεια. Η κατοικία κλείνεται προς το δρόμο ενώ ανοίγεται στην αυλή και την πισίνα, με το υδάτινο στοιχείο και το πράσινο να βρίσκονται στρατηγικά τοποθετημένα έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτα απ΄ όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Το γυμνό μπετόν, οι άσπρες επιφάνειες, το γυαλί και οι μεμονωμένες επενδύσεις ξύλου είναι τα κύρια υλικά που αξιοποιήθηκαν στη σύνθεση του κτιρίου. Το ανεπίχρηστο μπετόν δεν παραμένει απλά στο κέλυφος αλλά διεισδύει και στο εσωτερικό, δίνοντας το στίγμα του και τονίζοντας ότι αποτελεί αναπόσπαστο και απαραίτητο στοιχείο στο σχεδιασμό της κατοικίας. Δεν αποτελεί απλά μια συνθετική πρόταση αλλά μετατρέπεται σε σημαντικό στοιχείο στο χώρο και στις καθημερινές εικόνες που προκύπτουν.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: το ισόγειο φιλοξενεί τα σαλόνια, την επίσημη τραπεζαρία, την κουζίνα με την πρόχειρη τραπεζαρία και το πλυσταριό. Στον όροφο στεγάζονται το κυρίως υπνοδωμάτιο, τα δωμάτια των παιδιών και ένας ανοικτός χώρος γραφείου. Τέλος, στο υπόγειο φιλοξενείται ένα υπνοδωμάτιο και αποθηκευτικοί χώροι.

Με το άνοιγμα των γυάλινων επιφανειών στο ισόγειο ο εξωτερικός χώρος διεισδύει στον εσωτερικό και αντίστροφα. Η διαπλοκή του υδάτινου στοιχείου και του πρασίνου με το κτίριο μαρτυρούν την αμεσότητα των εσωτερικών χώρων με τους εξωτερικούς, ενώ το παιγνίδι της διαύγειας καταργεί τα πραγματικά όρια των χώρων.

Η αίσθηση του διαμπερούς ενώνει το εσωτερικό με το εξωτερικό του σπιτιού ενώ οι γυάλινες επιφάνειες λειτουργούν ως ανακλαστήρες καταγράφοντας τα στοιχεία του νερού και της φύσης. Δημιουργείται έτσι ένας ιδιόμορφος συνδυασμός διαφάνειας και αντανακλάσεων.

Η λιτότητα στο εσωτερικό και η ρευστότητα των χώρων αντικατοπτρίζουν τον αφαιρετικό σχεδιασμό που προσφέρει ένα απόλυτα ήρεμο περιβάλλον στην καθημερινότητα της οικογένειας. Οι καθαρές γραμμές σχεδιασμού των κατόψεων και των όψεων συμβάλλουν στη δημιουργία μιας γαλήνιας διαβίωσης στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της κατοικίας.

Η διακόσμηση κινείται στις ίδιες καθαρές γραμμές του σχεδιασμού και αποφεύγει ακρότητες και εντυπωσιασμούς. Τα έπιπλα σε λευκό και γκρίζο μαζί με μικρές χρωματικές παρεμβάσεις αναδεικνύουν το συνολικό ύφος της κατοικίας, προσφέροντας έναν καμβά πάνω στον οποίο ζωγραφίζονται οι καθημερινές στιγμές των ενοίκων.

Η κατοικία αποτελεί το ιδανικό καταφύγιο της νεαρής οικογένειας καθώς συνδυάζει αρμονικά  τα στοιχεία εκείνα στα οποία συνυπάρχει η ποιότητα ζωής με τη σύγχρονη αισθητική σ’ ένα προνομιακό φυσικό περιβάλλον.